ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

1η Εργασία από τις μαθήτριες:   
Καβάλα Μυρτώ, Καρκαλάτου Βάλια, Ντόκου Θένια, Ξιξή Έλενα και Συρεγγέλα Δανάη.



ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ





ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ



Ο Νομός Αργολίδας είναι περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Πελοποννήσου η οποία βρέχεται στα νότια από τον Αργολικό κόλπο και στα ανατολικά από το Σαρωνικό κόλπο. Συνορεύει στα βόρεια με την περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και στα δυτικά και νότια με την περιφερειακή ενότητα της Αρκαδίας.

ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
 


ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται με κίνηση της επιφάνειας της Γης ,  χωρίς συνήθως σαφή προειδοποίηση, που όμως παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στα κτίρια, στις ανθρώπινες ζωές κ.ά.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ


     Στις 20 Μαρτίου του 1837 ένας μεγάλος σεισμός έγινε στην περιοχή της Ύδρας. Σοβαρές βλάβες προκλήθηκαν σε κτίρια στην Ύδρα, στον Πόρο και στην Ερμιονίδα, παρόλα αυτά κανένα δεν κατέρρευσε. Σε αυτό το σεισμό  μόνο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.
    Στις 5 Ιουλίου του 1968 σεισμός έπληξε την Αργολίδα, κυρίως την περιοχή της Νέας Επιδαύρου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κορινθία, Αρκαδία και Αττική.
    Μία ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή στην Αργολίδα είναι το Ναύπλιο το οποίο κατατάσσεται  στη 2η ζώνη σεισμογενών περιοχών, η οποία αποτελείται από περιοχές  μεσαίας επικινδυνότητας σε σεισμούς.


ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ


Ηφαίστειο είναι ένα άνοιγμα του φλοιού της Γης απ' όπου βγαίνουν αέρια,λιωμένα πετρώματα(λάβα) και στάχτες από το εσωτερικό της . 


Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

    Η περιοχή της Αργολίδας έχει ένα μόνο ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται στα Μέθανα. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. 
    Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της χώρας μας (Σουσάκι , Μέθανα, Μήλος, Κίμωλος, Σαντορίνη και Νίσυρος) και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο. Τα Μέθανα είναι και πλούσια από προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Το 1990 βρέθηκε ένα ιερό της μυκηναϊκής εποχής κοντά στην λουτρόπολη.  
     Η χερσόνησος των Μεθάνων δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου. Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα χρονολογείται μεταξύ του 276 και 239 π.Χ. και περιγράφεται στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί στα Μέθανα ηφαιστειακοί κρατήρες. Ο σπουδαιότερος από αυτούς  βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα, το οποίο είναι κτισμένο πολύ κοντά  του, στην άκρη της κόκκινης λάβας.
       

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Για να προστατευτούν οι άνθρωποι από τους σεισμούς πρέπει να έχουν λάβει κάποια μέτρα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από αυτόν.
Πριν την έναρξή του:
ü  Στερέωσε κατάλληλα στον τοίχο με βίδες τα ψηλά και βαριά αντικείμενα
ü  Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα πάνω από τον καναπέ και τα κρεβάτια
ü  Στήριξε καλά τα φωτιστικά και τους ανεμιστήρες οροφής
ü  Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα
ü  Στήριξε κατάλληλα τους πίνακες, τα ράφια και τους καθρέφτες
ü  Απομάκρυνε από τις πόρτες τα μεγάλα αντικείμενα που μπορούν να εμποδίσουν και να ανατραπούν την έξοδο
ü  Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειας σου ποιος είναι ο πιο κοντινός και ασφαλής δρόμος  εξόδου
ü  Εφοδιάσου με είδη πρώτης ανάγκης
Κατά την διάρκεια του:
ü  Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι
ü  Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα μεγάλο έπιπλο και κράτησε το «πόδι» του
ü  Απομακρύνσου από προσόψεις κτηρίων
ü  Απομακρύνσου από την ακτή
ü  Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου
Μετά τον σεισμό:
ü  Εκκένωσε κτήριο από το κλιμακοστάσιο
ü  Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς άσκοπα το τηλέφωνό ή το αυτοκίνητο σου
ü  Κατέφυγε στον προεπιλεγμένο ασφαλή και ανοιχτό χώρο
ü  Περίμενε μετασεισμούς
ü  Βοήθησε τους συνάνθρωπούς σου που έχουν ανάγκη
Πηγές


2η Εργασία από τους μαθητές:   
Αργιανά Βασιλική , Γερούλη Γεωργία-Ναταλία, Γκουβίση Γιάννη,  Δέδε Δήμητρα & Θάνου Χρύσπα.


ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο Νομός Κορινθίας βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο. Πρωτεύουσά του είναι η Κόρινθος και έχει πληθυσμό 145.082 κατοίκους. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους η Κορινθία, η Αργολίδα και η Ναυπλία αποτέλεσαν μία διοίκηση με το όνομα Διοίκησις Αργολίδος. Το 1899 η Κορινθία αποχώρησε από την Αργολιδο-Κορινθία και αποτέλεσε ξεχωριστό νομό με μία επαρχία. Η αλλαγή αυτή ανετράπη το 1909, όταν με νέο νόμο ο Νομός Κορινθίας ενσωματώθηκε και πάλι στην Αργολιδο-Κορινθία. Ο σημερινός Νομός Κορινθίας συστάθηκε το 1949. Ο νομός ενώνει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα .Η Κόρινθος απέχει 82 χλμ. από την Αθήνα.

ΣΕΙΣΜΟΙ & ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
     Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν φυσικά φαινόμενα με σοβαρές πολλές φορές επιπτώσεις τόσο στις ανθρώπινες ζωές όσο και στην οικονομία.
     Η περιοχή της Κορινθίας σημειώνει έντονη σεισμικότητα με πολλούς καταγεγραμμένους σεισμούς από την αρχαιότητα. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί έγιναν :  1402, 1858, 1861, 1870, 1928 και 1981.Ο σεισμός του 1858 στάθηκε καθοριστικός για την πόλη της Κορίνθου. Η ολοκληρωτική  καταστροφή του τότε οικισμού, στην περιοχή της σημερινής Αρχαίας Κορίνθου, οδήγησε στη μεταφορά της πόλης στη σημερινή τοποθεσία της με κυβερνητική απόφαση.



Μερικοί από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έγιναν στο νομό Κορινθίας, είναι οι ακόλουθοι:
·       Στις 29 Φεβρουαρίου 1858, έγινε σεισμός 6,7R και τα θύματα ανήλθαν στα 21.
·       Στις 6 Ιουνίου 1861 σεισμός επίσης 6,7R, προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων.
·       Στις 22 Απριλίου 1928, προκλήθηκε σεισμός 6,3R και θρηνήσαμε 20 θύματα .
Σχεδόν όλα τα κτήρια της Κορίνθου καταστράφηκαν. Χάρη στους πολλούς μικρούς σεισμούς όμως  που προηγήθηκαν της κύριας δόνησης οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν έξω από τα σπίτια τους, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των θυμάτων.         
·       Στις 6 Ιουλίου 1965, καταγράφηκε σεισμός 6,3R και είχαμε μόνο 1 θύμα.
·       Στις 24 Φεβρουαρίου 1981 σε Αλκυονίδες-Περαχώρα έγινε σεισμός  6,7R που προκάλεσε καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα κ.ά
Συνολικά καταστράφηκαν : 22.554 οικοδομές, σοβαρές βλάβες υπέστησαν 11.745 και ελαφρότερες 50.222 οικοδομές.




Ηφαίστεια του Νομού Κορινθίας


Το μοναδικό ηφαίστειο του νομού Κορινθίας είναι το Σουσάκι. Βρίσκεται κοντά σε έναν παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου λίγο πριν τα διυλιστήρια της MotorOil.
Στο Σουσάκι, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας κρύβεται ένας μικρός θησαυρός που ελάχιστοι από τους κατοίκους της Ελλάδας γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα ηφαίστειο, το οποίο ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξομε τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης. Βρίσκεται σε ύψος 180 μ και παρότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων.

Πλεονεκτήματα  των ηφαιστείων
Τα ηφαίστεια αυξάνουν την τουριστική προσέλευση σε έναν τόπο  με αποτέλεσμα την αύξηση της οικονομίας της περιοχής .
Σε περιοχές με έντονη ηφαιστειακή δράση δημιουργούνται θερμομεταλικές και ιαματικές πηγές, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κ.τ.λ.).
Μία ακόμη οικονομική δραστηριότητα είναι η εξόρυξη ηφαιστειογενών ορυκτών και μεταλλευμάτων.
Η λάβα, που βγαίνει από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ρέει στις γύρω περιοχές και μαζί με την ηφαιστειακή τέφρα δημιουργούν εύφορα εδάφη (ηφαιστειογενή), τα οποία βελτιώνουν τις γεωργικές καλλιέργειες.
Σε περιοχές με ηφαιστειακή δραστηριότητα παράγεται γεωθερμική ενέργεια, την οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος αντί της ηλεκτρικής, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Από γεωμορφολογική άποψη, η έκρηξη ενός ηφαιστείου μπορεί να σημαίνει την κάλυψη μιας περιοχής με λάβα και τη δημιουργία ενός νέου νησιού, που επίσης, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες και για επιχειρηματική δράση.


(Πηγή:Βιβλίο Γεωγραφίας Β γυμν., Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ και Εγκυκλοπαιδικές μας  γνώσεις)








3η Εργασία από τους μαθητές:   
Καρρά Κωνσταντίνα , Μπλάτσου Μυρτώ  & Μπουρδέρη Χρήστο.


ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΧΑΪΑΣ

Η Αχαΐα ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 και μετέπειτα αποτελεί μία από τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Εκτείνεται στο βόρειο μέρος του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Πάτρα ,η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται και ως η κύρια ακτοπλοϊκή πύλη της χώρας προς την Ιταλία και κατ' επέκταση σε όλη τη δυτική Ευρώπη. 
Η Αχαΐα συνορεύει στα ανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα νότια με το νομό Αρκαδίας και στα νοτιοδυτικά με το νομό Ηλείας, ενώ στα βόρεια βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο και τον Κορινθιακό κόλπο και στα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος.


ΣΕΙΣΜΟΙ-ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Σεισμός είναι το τράνταγμα, η κίνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων, το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.
Σεισμός είναι και η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που βρίσκονται στο εσωτερικό της γης.

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού:
1.Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα)ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
Εάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
1.Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), και προφυλάξου κατάλληλα.
2.Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα.
3.Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, εάν οδηγείς, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
 ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ


Πάτρα,8 Ιουνίου 1804 – 6,6 ρίχτερ
Αίγιο,23 Αυγούστου 1817 – 6,5 ρίχτερ
Πάτρα,14 Ιουλίου 1993 – 5,5 ρίχτερ
Αίγιο,15 Ιουνίου 1995 – 6,2 ρίχτερ




ΠΗΓΕΣ: Βικιπαίδεια








4η Εργασία από τους μαθητές:
Προύντζου Κατερίνα, Σελλή Παναγιώτα, Σταυρόπουλο Γιώργο  & Τσακίρη Αναστασία.



ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ


Ο Νομός Ηλείας  βρίσκεται γεωγραφικά στην Πελοπόννησο , με πληθυσμό 159.300 κατοίκων.
Ανήκει στην διοίκηση της  περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πύργος Ο νομός βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου και χωρίζεται σε δυο επαρχίες :της Ηλείας και της Ολυμπίας .Ιστορικά ο νομός Ηλείας περιλαμβάνει την επικράτεια των αρχαίων πόλεων-κρατών της Πίσσας, της Τριφυλίας, της Ακρώρειας και της Ήλιδος. Το έδαφος του νομού χαρακτηρίζεται πεδινό αλλά συγχρόνως και ημιορεινό με λίγα όρη, όπως η Φολόη ,προέκταση του Ερύμανθου, το Λαπίθας και τη Μίνθη .Κυριότεροι ποταμοί είναι ο Αλφειός και ο Πηνειός .

Σεισμοί στην Ηλεία


  • Στις 26 Μαρτίου του 1993,η πρωτεύουσα της Ηλείας, δονήθηκε από συνολικά 6 σεισμούς, εκ των οποίων ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος δεν υπερέβαινε τα 220 χιλιόμετρα (Λέκκας 1996).
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ          στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Κυλλήνης στην Ηλεία.
  • Το 1820 έγινε ο μεγάλος σεισμός με μέγεθος 6,6 ρίχτερ με επίκεντρο στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της περιοχής, πολύ κοντά στην ακτή.
  • Στο Ιόνιο το 1953 - οι πολύ μεγάλοι σεισμοί (7,3 και 7,2 ρίχτερ) με επίκεντρα κοντά στην Κεφαλονιά, παρ' ότι αρκετά μακριά από την Ηλεία, προξένησαν σημαντικές ζημιές σε κτίρια, αρκετά από τα οποία «αποτέλειωσε» μεγάλος μετασεισμός με μέγεθος 6,3 ρίχτερ και επίκεντρο στο Ιόνιο, ΒΔ της Κυλλήνης, σε μια απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.
  • Ο σεισμός στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987που προξένησε μεγάλες βλάβες στην περιοχή.
  • Ο σεισμός στις 2 Δεκεμβρίου του 2002 που προξένησε βλάβες στο Βαρθολομιό αρκετά μεγαλύτερες απ ότι θα αναμενόταν.
  • Στις 8/6/2008 ισχυρή σεισµική δόνηση μεγέθους 6,5 ρίχτερ µε επίκεντρο περίπου 35Km νοτιοδυτικά της Πάτρας έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Ηλεία προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές.
  • Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων λεπτών έγιναν αισθητοί στις 10 Δεκεμβρίου του 2017 στην Ηλεία και οι δύο σεισμοί είχαν εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Προτάσεις για την προστασία των ανθρώπων από τους σεισμούς:
Σύμφωνα με την αμερικανική ομάδα διεθνούς διάσωσης, υπάρχουν  δέκα σημαντικές υποδείξεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού:
  1. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε κάτω από αντικείμενα ή έπιπλα την ώρα του σεισμού, διότι μπορεί να πέσουν και να μας συνθλίψουν. 
  2. Το να στεκόμαστε δίπλα από ένα αντικείμενο ή ογκώδες έπιπλο σε στάση εμβρύου, είναι ιδανικό σε περίπτωση σεισμού για ασφάλεια και προστασία.
  3. Κατά τη διάρκεια του σεισμού τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή, γιατί το ξύλο την ώρα του σεισμού μετακινείται μόνο, αλλά ακόμα και να πέσει , δημιουργεί μεγάλα καινά επιβίωσης.
  4. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στο κρεβάτι την ώρα του σεισμού, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πάει σε ένα κενό δίπλα στο κρεβάτι κοντά στη βάση του.
  5. Σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να βγει εύκολα και γρήγορα σε εξωτερικό χώρο, τότε θα πρέπει να ξαπλώσει κάτω σε εμβρυακή στάση δίπλα σε ένα καναπέ ή μία μεγάλη καρέκλα.
  6. Μην στέκεστε κάτω από το κούφωμα της πόρτας σε περίπτωση σεισμού, γιατί αν πέσει το κούφωμα θα συνθλιβείτε από το βάρος της οροφής.
  7. Ποτέ μην προσπαθήσετε να κατεβείτε ή να ανεβείτε τις σκάλες ενός κτιρίου την ώρα του σεισμού ή μετά το σεισμό. Οι σκάλες είναι από τα πιο πιθανά μέρη να πάθουν βλάβη λόγω του σεισμού ή να πέσουν από την υπερφόρτωση πολλών ατόμων.   
  8. Ασφαλέστερο είναι να βρίσκεστε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτιρίου ή έξω από αυτούς.
  9. Οι ανισόπεδοι δρόμοι ή γέφυρες είναι επικίνδυνοι και ιδιαίτερα όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του σεισμού , γιατί μπορεί να πέσουν και να καταπλακώσουν το όχημα. Αν δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής, τότε αυτός θα πρέπει να ξαπλώσει ή να γονατίσει δίπλα από το όχημα.
  10. Αν υπάρχει πολλή χαρτική ύλη και γίνει σεισμός, σκύψτε δίπλα στις στοίβες από χαρτί, γιατί το χαρτί δεν συμπιέζεται και δημιουργεί γύρω του μεγάλα προστατευτικά κενά.


5η Εργασία από τους μαθητές:
Μώρου Μιρέλλα , Νάσση Σωτήρη , Πίπα Ηλία , Ρούσση Βασίλη & Στείρη Χρήστο.


ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
   Η Μεσσηνία βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνιά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Περιοχή με σπάνια ομορφιά. Ο Νομός συνορεύει βόρεια με το Νομό Ηλείας, ανατολικά με τους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, δυτικά και νότια βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος και από τον Μεσσηνιακό κόλπο.
Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του νομού και μια πραγματικά ολοκαίνουργια σύγχρονη πόλη η οποία είναι το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νομού. Από το ιστορικό της κάστρο μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης.

   Στο Νομό Μεσσηνίας υπάγονται και τα νησιά Πρώτη, Σφακτηρία, Σαπιέντζα, Σχίζα, Βενέτικο, καθώς και άλλες μικρότερες νησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές του. Αμέτρητα χιλιόμετρα από δαντελωτές παραλίες, επιβλητικά βουνά, αρχαία μνημεία παγκόσμιας αναγνώρισης και με όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού σε πλήρη ανάπτυξη, ο Νομός Μεσσηνίας είναι ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας.


   Η θάλασσα περιβάλλει τη Μεσσηνία σχηματίζοντας κόλπους και κολπίσκους, που αποτελούν ιδανικούς χώρους για το yachting και διαμορφώνουν σημεία αγκυροβολίας για μια ευχάριστη ανάπαυλα για μπάνιο και χαλάρωση. Οι δύο μαρίνες (Καλαμάτας και Πύλου) και οι παραλιακοί οικισμοί, προσφέρονται για άνετη και ασφαλή αγκυροβόλια. 

ΣΕΙΣΜΟΙ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

    Τα ηφαίστεια  προκαλούνται μόνο από τη σύγκλιση ή την απομάκρυνση  των λιθοσφαιρικών πλακών.  ενώ οι σεισμοί και από τις τρεις κινήσεις των πλακών(σύγκλιση, απόκλιση και παράλληλη κίνηση).
     Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή διάρκειά του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
   Καταγεγραμμένα ηφαίστεια στο νομό Μεσσηνίας δεν υπάρχουν. Ένας μύθος όμως λέει ότι το βουνό της Ιθώμης που λέγεται και Βουλκάνο (Volcan)  πήρε το όνομα του από κάποιο σβησμένο ηφαίστειο που υπήρχε εκεί στα προϊστορικά χρόνια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ


Η Μεσσηνία αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης καθώς βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Ελληνικού τόξου .



   Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει στη περιοχή, είναι αυτός που έγινε στις 27 Ιουνίου του 1886 στα Φιλιατρά, και κατέχει την τέταρτη θέση στους ισχυρότερους σεισμούς με το μέγεθός του να φτάνει τα 7.5 Ρίχτερ. Οι γύρω περιοχές καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 326. Από τον συγκεκριμένο σεισμό υπήρξε η κρίση της σταφίδας που παρουσιάστηκε στην χώρα μας το 1893.




Το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου 1947, στις οχτώ παρά πέντε,  έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός στη Μεσσηνία, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τις σοβαρότερες καταστροφές υπέστη η περιοχή της Πύλου όπου επλήγησαν 54 οικισμοί. Κατέρρευσαν πλήρως ή έγιναν ακατοίκητα 5 σχολεία, 4 εκκλησίες και το 6% του συνολικού αριθμού των οικιών. Άλλο ένα 10% έπαθε μικρότερες βλάβες


   Ένας άλλος σεισμός μεγέθους 6 βαθμών, συνέβη στη Καλαμάτα στις 13 Σεπτεμβρίου 1986. Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 80. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 2 πενταόροφες πολυκατοικίες, ενώ από το μετασεισμό που εκδηλώθηκε δύο μέρες αργότερα κατέρρευσαν άλλες δύο στο κέντρο της πόλης. Ο δρόμος που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα έκλεισε για 24 ώρες εξαιτίας της κατολίσθησης βράχου από τον Ταΰγετο.




Μέτρα προστασίας κατά των σεισμών

      Με τους μικρό-σεισμούς να έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, το θέμα της προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πριν το σεισμό:
  • Πρέπει να ενημερωθούμε και να εκπαιδευτούμε για το σεισμό, τις επιπτώσεις του και τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας από βιβλία, φυλλάδια, αφίσες, internet κ.α.
  • Να λάβουμε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας που διοργανώνονται σε σχολεία, εργασιακούς χώρους κ.α.
  • Να καθορίσουμε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή του σχολείου πως θα επικοινωνήσουμε και που θα συναντηθούμε μετά από ένα σεισμό
  • Να έχουμε προμηθευτεί εφόδια πρώτης ανάγκης (φάρμακα, φακό, σφυρίχτρα, κινητό τηλέφωνο…)
  • Να έχουμε πάρει μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι μας ή στο χώρο μας (στερεώνουμε κατάλληλα τα έπιπλα και τις συσκευές, τοποθετούμε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια, ελέγχουμε το χώρο για ρωγμές, διαρροές, υγρασία κτλ)

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

  • Εφαρμόζουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας
  • Διατηρούμε τη ψυχραιμία μας και προτρέπουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο
  • Παραμένουμε στο χώρο που βρισκόμαστε και καλυπτόμαστε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή γραφείο αν υπάρχει, κρατώντας με το χέρι μας το πόδι του επίπλου. Εάν βρισκόμαστε σε χώρο χωρίς τραπέζι, απομακρυνόμαστε από επικίνδυνα σημεία, πλησιάζουμε το έδαφος και καλύπτουμε το κεφάλι μας με τα χέρια μας
  • Καλυπτόμαστε κάτω από την κάσα της πόρτας μόνο αν το κτίριο είναι πέτρινο ή λιθόχτιστο.
  • Εάν είμαστε σε εξωτερικό χώρο απομακρυνόμαστε από επικίνδυνα κτίρια
  • Εάν οδηγούμε συνεχίζουμε μέχρι να βρούμε ένα ασφαλές σημείο στάθμευσης
  • Εάν είμαστε σε παραθαλάσσια περιοχή απομακρυνόμαστε από την ακτή ενώ αν είμαστε σε ορεινή απομακρυνόμαστε από σημεία με βράχους.


Μετά το τέλος του σεισμού

·      Εάν είναι εφικτό φοράμε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
·      Κλείνουμε τη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου
·      Παίρνουμε μαζί μας ό,τι θεωρούμε απαραίτητο (φακό, κλειδιά, φάρμακα κ.α.)
·      Καταφεύγουμε σε κοντινό, ανοικτό, ελεύθερο χώρο (πάρκο, πλατεία)




6η Εργασία από τους μαθητές:   
Γκουντάνη Μαριτίνα , Κακούρου Παναγιώτα & Κολιγλιάτη Ανδρέα.


ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
νομός Λακωνίας είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, το Μεσσηνιακό κόλπο και το Λακωνικό κόλπο. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα). Ανάμεσά τους βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα και η Σπάρτη. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Αρκαδίας και στα δυτικά με το νομό Μεσσηνίας. Στο νομό Λακωνίας ανήκει και το κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος.
Ο νομός Λακωνίας, σύμφωνα με την καταγραφή του 2011, έχει συνολικό πληθυσμό 89.138










ΣΕΙΣΜΟΙ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ


Τι είναι σεισμός;
    Ο σεισμός ορiζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός οποιουδήποτε ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Στη Γη, πλανήτης που έχει στερεό φλοιό, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους.

Τι είναι ηφαίστειο;
     Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης, ή οποιουδήποτε άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος, που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από τον μανδύα στην επιφάνεια του στερεού φλοιού με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο.
Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.

      Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια είναι δύο φαινόμενα που έχουν κοινά αίτια δημιουργίας.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

·           Το έτος 464 π.Χ. έγινε σεισμός στην Σπάρτη που σύμφωνα με ιστορικές πηγές προκάλεσε 20.000 θύματα, κατέστρεψε την πόλη-κράτος και έγινε αφορμή για εξέγερση των ειλώτων. Ελάχιστες αναφορές έχουμε για τα στοιχεία του σεισμού. Το επίκεντρο του σεισμού δεν είναι ακριβώς γνωστό. Αν και η ένταση του σεισμού δεν είναι γνωστή, αφού η αντίστοιχη μονάδα μέτρησης είναι μεταγενέστερη ανακάλυψη, οι ιστορικοί τον περιγράφουν ως «μέτριο ως ισχυρό». Αιτία της σεισμικής δόνησης ήταν πιθανόν η κάθετη μετακίνηση μιας τεκτονικής πτυχής στον Ταΰγετο.
·             Άλλος ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στον νομό και συγκεκριμένα στην Σπάρτη στις 30 Αυγούστου 1926. Η ένταση του σεισμού έφτασε τα 7,2R και έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα, στα νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου Πελάγους, καθώς και σε μεγάλο μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Αποτέλεσμα του σεισμού ήταν να καταρρεύσουν αρκετά σπίτια, ενώ πολλά να ρηγματωθούν.

·             Στις 17 Ιουνίου 2017 σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στο νομό Λακωνίας στην Πελοπόννησο, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα. Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και είχε εστιακό βάθος 59 χιλιόμετρα.  Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

       Το ότι ζούμε σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα δεν πρέπει να μας κάνει να φοβόμαστε. Αντίθετα, πρέπει να εξοικειωθούμε με τους σεισμούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτούς, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κομμάτι της ζωής μας.
1ο Βήμα: Προετοιμάσου.
·         Ο καθένας από εμάς πρέπει να ενημερωθεί για τον σεισμό και για τα μέτρα προστασίας από ένα τέτοιο φαινόμενο.
·         Καλό θα ήταν να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που περνάμε την περισσότερη ώρα μαζί, για να ορίσουμε τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής μας ανά χώρο και πού θα καταφύγουμε μετά τον σεισμό.
·         Όλοι μας θα πρέπει να εφοδιαστούμε με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φακό, σφυρίχτρα κ.α.
·         Επίσης, θα πρέπει να μειώσουμε τις επικινδυνότητες στο σπίτι μας. Να τοποθετούμε σε χαμηλά ράφια τα βαριά και εύθραυστα αντικείμενα, να μην κρεμάμε βαριά αντικείμενα πάνω από τα κρεβάτια και να διορθώσουμε τυχόν βλάβες στο κτίριο, όπως διαρροές ή ρωγμές.
·         Τέλος, θα πρέπει να συμμετέχουμε σε ασκήσεις ετοιμότητας.

2ο Βήμα: Προστάτευσε τον εαυτό σου.
·         Κατά την διάρκεια του σεισμού πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
·         Εάν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτόν και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα: 1) σκύβουμε και καλυπτόμαστε κάτω από ένα γερό έπιπλο, π.χ. τραπέζι, γραφείο, προστατεύοντας με τα χέρια μας το κεφάλι και τον αυχένα, 2) απομακρυνόμαστε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που μπορεί εύκολα να σπάσουν.
·         Εάν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, πρέπει: 1) να απομακρυνθούμε από τις προσόψεις των κτιρίων και από κολόνες με ηλεκτροφόρα καλώδια, 2) να απομακρυνθούμε από την ακτή, γιατί μετά από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα, 3) να μειώσουμε την ταχύτητα του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που οδηγούμε και να σταθμεύσουμε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο.


      Με λίγα λόγια, η αντισεισμική κατασκευή των σπιτιών και των άλλων κτιρίων, η γνώση της κατάλληλης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια ενός σεισμού (αποφυγή πανικού και επίδειξη ψυχραιμίας) και, γενικότερα, η λήψη κάθε δυνατού μέσου προστασίας έναντι αυτού του φυσικού φαινομένου είναι, ενδεικτικά, ενέργειες που μπορούν να συμβάλουν στο να αντιμετωπίσουμε ανώδυνα και με μικρό οικονομικό κόστος έναν σεισμό.



ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

·                     https://el.wikipedia.org/

·                     https://www.slideshare.net/FotiniPog/ss-35563764/

·                     http://www.meteoclub.gr/themata/arxeio/961-seismicevents1900/

·                     http://www.oasp.gr/photogallery/

·                     http://www.oasp.gr/node/199/

·                     http://www.protothema.gr/


7η Εργασία από τους μαθητές:   
Αναγνώστου Κωνσταντίνα & Κατακουζηνό Παναγιώτη.


ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Η Αρκαδία είναι περιφερειακή κοινότητα η οποία καταλαμβάνει το κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει βόρεια με την Αχαΐα, βορειοανατολικά με την Κορινθία και την Αργολίδα, νότια με την Λακωνία ,στα νοτιοδυτικά με την Μεσσηνία και στα δυτικά με την Ηλεία.Το ανατολικό τμήμα έχει έξοδο στην θάλασσα : στον Αργολικό κόλπο και στο Μυρτώο πέλαγος.Οι πιο σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα  Τρίπολη,  η Μεγαλόπολη, το Λεωνίδιο, το Άστρος, τα Λαγκάδια κ.ά. Έχει έκταση 4.419 τετραγωνικά μέτρα και πληθυσμό 102.635 κατοίκους.Ο νομός βασίζεται στην γεωργία , στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό. Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα οι οικογενειακές επιχειρήσεις ,όπως κατασκευής λαϊκών έργων τέχνης κ.α.
Στην καρδιά της Πελοποννήσου, η Αρκαδία είναι ένας τόπος στον οποίον οι αξεπέραστες φυσικές ομορφιές και η μακραίωνη ανθρώπινη δημιουργία εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο.Την εικόνα της Αρκαδίας συνθέτουν σε γενικές γραμμές ο ορεινός όγκος του Mαινάλου με τις ατέλειωτες δασικές εκτάσεις, το οροπέδιο της Τρίπολης και η λεκάνη της Μεγαλόπολης με τα ομώνυμα αστικά κέντρα.










ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
  • Στις 29 Φεβρουαρίου του 1820 έγινε ένας ισχυρός σεισμός στην Αρκαδία.
  • Το 1898 έγινε μεγάλος σεισμός στην Κεντρική Πελοπόννησος.
  • Στις 6 Ιουλίου του 1925 έγινε ένας σεισμός ο οποίος προκάλεσε ρωγμές στην πόλη της Τρίπολης και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
  • Στις  5 Απριλίου του 1965 έγινε ένας σεισμός μεγέθους 6,1 R στον νομό της Αρκαδίας με ένα θλιβερό γεγονός έχοντας 18 νεκρούς.
  • Στις 1 Σεπτεμβρίου του 1966 έγινε σεισμός μεγέθους 5,4 R στην περιοχή της Μεγαλόπολης δημιουργώντας πολλές καταστροφές.
  • Στις 6 Αυγούστου του 2009 ένας επιφανειακός σεισμός 4,6 R καταγράφτηκε στην Μεγαλόπολη. Το εστιακό βάθος ήταν 2χλμ..Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.
  • Στις 14 Αυγούστου του 2011 σχετικά μικρός σεισμός  μεγέθους 3,2 R καταγράφτηκε στη Μεγαλόπολη . 





Η






     

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σας σε αυτό το Ιστολόγιο . Με πραγματικό ενδιαφέρον διάβασα τις πληροφορίες σας σχετικά με το θέμα που είχε κάθε ομάδα να αναπτύξει και έμαθα αρκετά . Πιστεύω πως αυτές οι εργασίες που κάνατε θα σας πρόσφεραν κάποιες χρήσιμες γνώσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν σε     309 μαθητές του σχολείου μας (162 αγόρια και 147 κορίτσια)  οι παρακάτω Ερωτήσεις για τους σει...